Thursday 3 October 2013

Traf! Téma: Tipy a rady, ako sa správne a ľahšie učiť

 
Edita Kmeťková

Hýbte nohami!
Nedostatok pohybu brzdí krvný obeh a tým sa znižuje aj schopnosť koncentrácie. Ak dlho sedíte, rozhýbte striedavo jednu aj druhú nohu.
Raňajkujte!
Ak na ranné jedlo nemáte čas, oberáte sa tak o kreativitu, ktorá dosahuje svoju najvyššiu úroveň práve v ranných hodinách. Pridajte si na tanier aj bielkoviny. Proteíny vás ochránia pred nepríjemnými bolesťami hlavy.
Na obed niečo ľahké!
Ťažké jedlo plné tuku vás utlmí a po výdatnom obede nezatúžite po nových vedomostiach, ale po uvoľňujúcom spánku.
Prvá pomoc: gingko biloba!
V Číne aj v iných častiach sveta túto rastlinu už stáročia používajú ako výživový doplnok. Výskumy ukázali, že jej užívaním sa u potkanov znižuje strata pamäti! Gingko biloba účinne zvyšuje schopnosť zapamätania si nových údajov.
Znížte hladinu stresu!
Nepodliehajte tlaku, ktorý vás tlačí do kúta. Nedostatok času, priveľa učiva a z toho plynúca depresia vám vôbec neprospieva, práve naopak: čím smutnejší z učenia budete, tým menej si toho zapamätáte. Nadýchajte sa čerstvého vzduchu, učte sa na balkóne alebo na dvore, sadnite si niekam pod strom alebo na trávu. Slnečné lúče vás povzbudia, naplnia novou energiou a chuťou prekonávať samých seba!
Vyspite sa!
Istý človek, ktorého platili za množstvo dobrých nápadov, sa vždy zavrel do svojej izby, zhasol svetlo a zatiahol záclony. Sústreďoval sa na svoju úlohu a neváhal si pritom zdriemnuť. Po prebudení vždy prišiel s novými riešeniami problému.
Používajte pero a papier!
Žiaci, ktorí sa učia z vlastnoručne písaných poznámok a vytlačených papierov, zvládajú písomky a skúšky lepšie ako ich rovesníci, ktorí sa pripravovali na počítačoch. Písanie a čítanie účinne stimuluje jednotlivé časti mozgu. Vedci uskutočnili pokus na dospelých, ktorí sa mali naučiť 20 písmen pre nich neznámej abecedy. Polovica z nich si nové učivo osvojila písaním na papier, kým druhá skupina sa učila písaním na klávesnici. Po troch týždňoch im dali napísať test. Lepšie ho zvládli práve tí, ktorí sa učili s klasickým papierom a perom.

Nezabúdajte na prestávky!
Ak dlho sedíte na jednom mieste a učíte sa, ste pod veľkým tlakom. Po každej hodine si doprajte päť- až pätnásťminútovú prestávku. Počas nej si mozog nielen oddýchne, ale získa príležitosť stráviť a spracovať doteraz prijaté informácie.
Prechádzajte sa!
Zmenou polohy zbavíte svoje telo nervozity. Krátka prechádzka okolo susedného domu vás vzpruží a pripraví na ďalšiu hodinu strávenú nad knihami.
Striedajte učivo!
Ak nemáte čas na dlhšie prestávky, snažte sa aspoň striedať predmety. Činnosť svojho mozgu tak povzbudíte novými impulzmi.



Spracované podľa webovej stránky:
http://zmaturuj.zones.sk/motivacia-efektivneucenie/


No comments:

Post a Comment