Thursday 3 October 2013

Traf! Téma : Dobré stravovacie rady pre dobrých študentov

Anna Margareta Valentová



Náš mozog má presne určenú štruktúru a úlohy. Aby sa však mohol vyvíjať, musíme mu umožniť príjem živín z určitých potravín. Na rast a vývoj náš mozog potrebuje materiál, ktorý mu sami poskytujeme prostredníctvom jedla. Aby bol čo najlepšej kvality a aby sa čo najľahšie vyvíjal, musíme si potraviny vyberať obozretne a s prehľadom.
Existuje niekoľko druhov potravín, ktoré dobre vplývajú na prácu mozgových buniek. Také sú napríklad vlašské orechy, lieskovce alebo mandle, ktoré budujú náš mozog. Ak ste si niekedy pozorne všimli rozlúsknutý orech, mohli ste vidieť, že sám má štruktúru podobnú nášmu mozgu. To vám môže pomôcť pri voľbe potravín, ktoré priaznivo vplývajú na vývoj a funkciu mozgu. Popri stavebných prvkoch potrebuje mozog aj glukózu. Máme na výber, či mu ju dáme zo všelijakých sladkostí alebo z prírodných zdrojov ako napríklad z medu. Je správne začať deň lyžičkou medu, ktorý za necelých päť minút príde do cieľa – do mozgu a prinesie mu tú najkvalitnejšiu energiu. Ovocie a integrálne cereálie tiež obsahujú glukózu, ale aj mnohé enzýmy, vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné na tvorbu energie.
            Keď sa chystáme na skúšku alebo počas učenia je dobré dať si ovocie, strukoviny (hrach, šošovica, sója) alebo cereálie. Aj v kombinácii s jogurtom môžu tieto potraviny pozitívne ovplyvňovať prácu mozgu. Potravinové články obohatené mastnými kyselinami Omega 3, ktoré nájdeme najmä v ľane, orechoch, mandliach, petržlenovej vňati, sóji, v olivovom oleji, umožňujú ľahší prechod informácií cez nervové kanáliky.
Ako vidno, najpriaznivejšia je prírodná strava, teda potraviny rastlinného pôvodu. Niektorí vedci tvrdia, že mäso a tuky živočíšneho pôvodu znemožňujú vytváranie hormónov šťastia v našom mozgu. A dobrá nálada je pri učení najdôležitejšia. Med, peľ, banány, celozrnné cereálie, či strukoviny sú potraviny, ktoré môžu vytvoriť hormón serotonín, a ten spôsobuje dobrú náladu či optimistické myslenie.
Študenti by mali vedieť, aké je nebezpečné zjesť tesne pred skúškou čokoládu. Tá zdvihne v našom tele okamžite hladinu cukru do privysokých hodnôt, ktoré však rýchlo poklesnú a my sa budeme cítiť veľmi vyčerpaní. Čokoládu by bolo lepšie nahradiť v tomto prípade banánom alebo jablkom.
Fyzická aktivita a čas strávený na sviežom vzduchu tiež pozitívne vplývajú na zväčšenie kapacity pracovnej pamäte. To najdôležitejšie sú však dobré vzťahy s ľuďmi v našom okolí. Vyvolávajú dobrú náladu a tým aj predpoklad na kvalitné učenia sa. 


No comments:

Post a Comment